Cel mai nou model de autobuz electric 100%, produs de renumita firmă Solaris, din Polonia, se află de luni la Suceava. Solaris Urbino 12, care recent a primit titlul de autobuzul electric al anului 2017, în urma testelor efectuate de specialişti la Paris, de unde a şi fost adus la Suceava, va circula pe traseele TPL începând de marţi dimineaţa, când va transporta călătorii de pe linia 2.

„Călătoriile cu autobuzul electric vor fi gratuite, pe durata întregii perioade de probă. Încercăm să circulăm cu el pe toate traseele”, a precizat directorul TPL, Darie Romaniuc. Sucevenii îl vor avea la dispoziţie timp de zece zile, timp în care va circula şi pe liniile 4, 5, 28, 30 etc., pentru a se testa performanţele acestuia şi consumul, pentru fiecare rută în parte.

„Motorul de tracţiune este pe plafon, transmisia este încorporată în punte, iar sistemul de propulsie paralel. Autobuzul este integral electric, inclusiv instalaţia de încălzire, plus că are posibilitatea să se regenereze energia în momentul în care se frânează. Un autobuz electric funcţionează începând cu două până la şase pachete de baterii electrice. Acesta poate funcţiona şi cu pantograf.

O încărcare lentă poate dura 5-6 ore, depinde de intensitatea preluată de pe reţea. La 125 de amperi, încărcarea durează doar 2,5 – 3 ore. Cu o încărcare se asigură o autonomie de până la 200 de km, în funcţie de condiţiile de trafic, relief, gradul de încărcare…”, a explicat Florin Chivu, managerul de vânzări al companiei Solaris.

Ca număr de călători, autobuzul electric Solaris are o capacitate de 70 de persoane – 30 de locuri pe scaune şi 40 în picioare.

Prezenţa unui nou model de autobuz electric la Suceava, pus la dispoziţie gratuit, societăţii de transport public local, este considerată benefică de primarul Ion Lungu:

„Avem din nou un autobuz electric în probe în municipiul Suceava, sunt diverse firme care se oferă să ne pună la dispoziţie astfel de mijloace de transport, să se obişnuiască sucevenii cu ele, dar în primul rând cei de la TPL. Nu pot decât să sper că anul acesta vom semna cel puţin contractul de finanţare pentru cele 40 de autobuze electrice şi ca în 2018 să fie aduse la Suceava. Noi avem deja o strategie de stimulare a transportului electric în Suceava. S-a clarificat şi cu licitaţia de realizare a infrastructurii de încărcare a autobuzelor electrice, prin care vom avea montate 48 de prize de încărcare, din care jumătate cu încărcare rapidă şi jumătate cu încărcare standard. Este un prim pas, pentru că deja sunt în faza de evaluare şi  celelalte două licitaţii, pentru autoturisme electrice şi biciclete electrice. Mă bucură faptul că deja am stârnit interesul sucevenilor, deja au venit la primărie mai multe persoane care intenţionează să îşi cumpere autovehicule electrice. Mai mult, a venit un investitor care s-a arătat interesat să facă o firmă de taxi doar cu transport electric. Noi ca primărie nu avem decât să ne bucurăm, pentru că asta înseamnă reducere de noxe. Chiar de nu avem depăşiri la acest capitol, este bine să prevenim şi să avem un transport ecologic şi economic”.

Sursa articol : Monitorul de Suceava