Românii care vor să-și ia mașini electrice, în anul 2020, primesc o subvenție nereturnabilă de 10 000 euro, așa cum prevede legislația actuală. Este vorba, mai precis, de programul guvernamental Rabla plus, care, potrivit autorităților, va demara la inceputul lunii martie.

Programul Rabla plus pentru perioada 2020 este reglementat prin Ordinul Ministerului Mediului  pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic. Asta înseamnă că regulile stabilite anul trecut sunt valabile și anul acesta.

Persoanele fizice care vor să-și ia mașini electrice în acest an vor putea cere de la stat o subvenție nerambursabilă  10.000 de euro. Concret, este un ecotichet în valoare de:

  • 47.000 de lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric;
  • 20.000 de lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.

Autoritățile vor acorda un singur ecotichet pentru fiecare mașină electrică cumpărată, iar fiecare persoană fizică va putea să beneficieze de mai multe ecotichete pentru un număr egal de autoturisme.

Practic, valoarea ecotichetului va fi scăzută direct din prețul de achiziție al mașinii electrice noi, astfel că banii nu vor ajunge efectiv în mâinile solicitanților.

Noutatea consta in faptul ca in anul 2020 primesc subventia de 10.000 de euro si societatile comerciale.

Referitor la mașini, ordinul prevede că cele electrice hibride sunt cele care, pentru a-și asigura propulsia mecanică, preiau energie din două surse de energie stocată (un combustibil consumabil, respectiv un dispozitiv de stocare a energiei electrice), care are o sursă de alimentare externă („Plug-in”) și care generează o cantitate de emisii de CO2 sub 50 g/km.

Iar autovehiculele pur electrice sunt cele propulsate de un motor electric cu energie furnizată de baterii reîncărcabile, alimentate de o sursă externă de energie electrică, clasificate ca vehicule cu zero emisii poluante.

Persoanele fizice vor putea participa în programul Rabla plus dacă-și au domiciliul în România și n-au datorii la autoritățile locale.

Procedural, obținerea ecotichetului ține de înscrierea la un producător validat, în baza unei copii certificate „conform cu originalul” a actului de identitate și a unui certificat original de atestare fiscală eliberat de autoritățile locale de la domiciliu/reședință.