Cinci taximetre electrice au intrat de astăzi în circulație, în vestul țării. Compania de taximetrie ”Verbiță” din Arad a investit peste 150.000 de euro în achiziționarea celor 5 mașini electrice. „Există un feed-back foarte pozitiv din partea oamenilor care au văzut maşinile în trafic. Prima lor curiozitate este că nu se aude absolut nimic în timpul în care maşina este în mers şi nici nu se vede fum. Deocamdată, feed-back-ul este pozitiv şi sunt sigur că acest feed-back îl vom avea şi din partea clienţilor care începând de luni beneficiază de aceste autoturisme”, a declarat directorul de marketing al companiei de taximetre, Adrian Dumitru.

Deși investiția companiei este substanțială, tariful plătit de clienți va fi același ca în cazul mașinilor obișnuite, însă aceștia nu vor avea posibilitatea să solicite în mod expres o astfel de mașină atunci când comandă un taximetru.

O maşină costă 22.800 de euro, iar bateria, 8.000 de euro, sume la care se adaugă TVA, iar măsura luată de compania arădeană vizează îmbunătăţirea calităţii mediului. „Ne-am gândit în primul şi primul rând la o îmbunătăţire a calităţii mediului, traficul este din ce în ce mai aglomerat în Arad, noxele de mediu sunt din ce în ce mai mari şi am hotărât că trebuie să facem un prim pas spre îmbunătăţirea calităţii. Sperăm ca şi alte persoane, atât fizice, cât şi juridice, să ne urmeze exemplul”, a adăugat Adrian Dumitru.

Maşina electrică sută la sută are o autonomie de 180 de kilometri, dar Renault a lansat în 2017 pe piaţă baterii cu autonomii de 400 de kilometri, pe care conducerea companiei arădene speră să le monteze pe maşini până în cursul lunii aprilie 2017. Atunci, taxiurile electrice vor putea fi folosite şi în afara municipiului, şi chiar judeţului. În actuala formă de autonomie, bateria se încarcă în cinci ore. Până în 2020, încărcarea este gratuită, dar dacă ar fi să se plătească, „un plin” ar costa, în acest moment, circa 4 lei, spun reprezentanţii companiei.

Una dintre marile probleme în România este legată de lipsa staţiilor de încărcare a maşinilor electrice. În Arad, există o staţie la un hipermarket, care poate fi folosită de oricine. Alte trei staţii există la sediul companiei de taximetrie, dintre care una poate fi folosită de populaţie