Cluj-Napoca va deveni in curand primul oras din Romania care va face pasul in viitor, in ce priveste folosirea autovehiculelor electrice.

Concret, orasul condus de Emil Boc va avea, incepand cu anul 2017, autobuze electrice, relateaza Digi24.

“Suntem in plina procedura de achizitie a 30 de autobuze electrice. Acestea vor fi achizitionate pe fonduri elvetiene. Ne dorim un oras care sa nu fie atat de poluat si pentru aceasta trebuie sa contribuim si noi prin asigurarea de mijloace de transport public cat mai eficiente si ecologice”, a declarat Iulia Persa, purtator de cuvant al Primariei Cluj-Napoca.

Autobuzul de acest fel nu polueaza si poate parcurge pana la 250 de kilometri, dupa ce a fost incarcat doar trei ore.

Un astfel de autobuz consuma 0,61 KWh pe kilometru, adica dublu fata de o masina electrica, insa transporta pana la de 15 ori mai multi pasageri.

O echipa formata din romani si maghiari a pornit intr-o calatorie pe trei continente, care a durat 80 de zile, pentru a convinge oamenii sa renunte la autovehiculele clasice, in favoarea celor electrice. Portugalia, Canada, SUA, China, Kazahstan, Rusia si Ucraina sunt tarile prin care a trecut autobuzul electric.

Autobuzele vor costa circa 15 milioane de euro, adica aproximativ 500.000 de euro fiecare, si vor circula pe cele mai aglomerate 4 trasee din oras.

Ministerul Mediului a transmis, saptamana trecuta, ca a lansat un program prin care se ofera finantare celor care vor sa faca prize pentru masini electrice, tinta fiind de circa 6.000 de statii de alimentare pana in anul 2020.