Gunoiul din zonele centrale ale municipiului Oradea este ridicat cu maşina electricã! Operatorul de salubritate din oraş testeazã un vehicul 100% electric, de dimensiuni reduse care îi permit sã se strecoare pe strãzile înguste şi sã parcheze chiar şi pe cele mai aglomerate bulevarde. Astfel, în loc sã batã oraşul la pas, împingând pubele, muncitorii se pot deplasa de acum cu aceastã maşinã.

De câteva zile, orădenii sunt martorii unor situații neobișnuite: muncitorii de la salubritate care curăță parcurile și zonele pietonale ale orașului sunt însoțiți de un mic vehicul alimentat cu curent electric.

“Maşinuţa este silenţioasă nu face zgomot, în acelaşi timp este rapidă. Putem acoperi o zonă mai mare într-un timp mai scurt, vine în linişte îşi face treaba şi dispare”, spune Zoltan Palhegyi, director economic al firmei de salubritate.

Lung de 2,3 metri, înalt de 1,4 metri şi cu o lățime de doar 1,13 metri, vehicul electric are două locuri și o mare calitate: manevrabilitatea.

“Acest autovehicul electric se poate uşor strecura pe aleile înguste ale unui parc”, a constatat Bogdan Costea, reporter Digi 24 Oradea.

În partea din spate a vehiculului e amenajată o mică platformă, unde sunt așezate uneltele muncitorilor și un tomberon în care sunt adunate resturile strânse de muncitori. Astfel, angajații de la salubritate nu mai sunt nevoiți să strabată zonele centrale ori parcurile cu mătura în mână și trgând pubela după ei.

“Este ceva nou, toţi întorc capul şi foarte eficientă şi în trafic, este ceva foarte bun, util, foarte util”, spune Lucian Dobârcea, şofer al fimei de salubritate.

Maşina electrică se află în teste în Oradea şi Buzău. Dacă își va dovedi utilitatea, firma va cumpăra și alte vehicule electrice.

Compania de salubritate din Oradea mai folosește un utilaj electric destinat spălării trotuarelor, iar în perioada următoare va testa o mașină electrică de mari dimensiuni.