In 2016, in Romania s-au inmatriculat 100 de vehicule electrice cu incarcare de la priza. Anul acesta, 2017, s-au inmatriculat deja peste 60 unitati. Si asta este un record pentru tara noastra! In acelasi timp, numarul statiilor de incarcare a acestor masini electrice este in prezent de 53 la nivel national, din care minunatul nostru stat a realizat doar 3 – si nu tocmai functionale… Asadar, in cel mai bun an pentru domeniul masinilor verzi, Romania se bucura de 100 de masini inscrise si 3 statii de incarcare la nivel national pentru ele, achizitionate din bani publici.

Cu asemenea cifre, e normal sa ne asteptam la o crestere in viitor a numarului de masini electrice. Dar nu chiar asa de uriasa cum estimeaza programul de guvernare PSD. Noii parlamentari estimeaza ca in termen de 3 ani, adica pana in 2020, in tara noastra vor exista 20.000 de puncte de alimentare instalate in retea si 100.000 de vehicule electrice care circula pe strazi. 

 Desi pare incredibil, guvernul sustine cu tarie ca v-a realiza acest lucru. Adica de la 3 statii in 2016 vom ajunge in cativa ani la 20.000. Si de la cateva masini 100% electrice vom sari la 100.000 de unitati.

Speram totusi sa vedem cea mai mare minune din ultimii 30 de ani si noul guvern sa faca ceva ce nu se asteapta nimeni: sa-si tina promisiunile. Si sa ne transformam din codasa Europei la acest capitol, intr-o tara cu o crestere reala si de care sa vorbeasca lumea de bine, asa cum se vorbeste despre viteza internetului. Primul pas spre realizarea acestui lucru s-a facut deja, guvernul oferind un voucher, in valoare de 10000 euro, la achizitionarea unei masini electrice, precum si noul proiect de lege care sustine: fiecare localitate, cu peste 100000 de locuitori sa aibe statii de incarcare electrice.

Noua nu ne ramane decat sa speram ca guvernul v-a reusi sa realizeze acest proiect grandios.