30 de module de statii de alimentare a automobilelor electrice vor fi implementate in Capitala, potrivit unei hotarari adoptate, vineri, de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB).
Un amendament propus de consilierul general ALDE Ion Valentin Voicu si adoptat de CGMB precizeaza ca modulele de statii de alimentare vor fi puncte de reincarcare cu putere inalta pentru autovehicule.
Alte amendamente adoptate prevad ca, pana 1 ianuarie 2019, proprietarii sau administratorii de spatii comerciale sau birouri care detin mai mult de 100 de locuri de parcare vor instala puncte de reincarcare cu putere inalta pentru autovehicule, pentru cel putin 1% din locurile de parcare respective, nerespectarea acestor prevederi constituind contraventie si sanctionandu-se cu amenda de la 3.000 la 5.000 de lei.
Sumele incasate din aceste contraventii se fac venituri la bugetul local al Municipiului Bucuresti si vor fi folosite pentru proiecte care vizeaza reducerea poluarii aerului.
Conform expunerii de motive a proiectului, numarul de masini electrice inmatriculate in Romania este 299, in timp ce in Bucuresti, totalul este de 187. Dintre acestea, in Bucuresti, 35 au fost inmatriculate in 2015, 85 in 2016, iar 13 – in primele doua luni ale acestui an.
“Programul Rabla Plus dedicat achizitiei de masini electrice nu a avut succes in 2016, acest lucru fiind cauzat de preturile ridicate ale acestor masini. In Romania, un astfel de autovehicul costa cel putin 30.000 de euro. Anul 2017 aduce o noua modificare la nivelul achizitiei unei masini ecologice.
Toti romanii care vor dori sa cumpere masina noua vor beneficia de sprijin din partea statului. Programul Rabla este modificat, voucherul pentru o masina electrica urmand a fi de 10.000 de euro“, se arata in documentul respectiv.
Semnatarii – consilierii generali ALDE Voicu Ion Valentin, Tomnita Florescu (viceprimar), Tudor Tim Ionescu si Claudiu Catana – mentioneaza ca o crestere constanta a popularitatii masinilor electrice va conduce spre o scadere de 13 milioane de barili a cantitatii de produse petroliere consumate la nivel global.In programul de guvernare al noului Cabinet Mihai Tudose se prevede extinderea Programului Rabla “destinat achizitiei de masini electrice astfel incat, in perioada 2018-2020, peste 100.000 de romani sa beneficieze de acest program si sa-si achizitioneze o masina electrica”.
In plus, pana in 2020 ar urma sa fie functionale in tara noastra cel putin 20.000 de statii de alimentare pentru masini electrice.