Masinile electrice sunt masinile viitorului. Cine incearca sa se desprinda de idee si spune ca masinile cu propulsie pe benzina sau motorina vor mai exista zeci de ani de acum incolo nu face bine. Trebuie sa ne pregatim psihologic de intrarea masiva pe piata a electricelor si trebuie sa realizam ca atunci cand vom dori sa cumparam o masina noua aceasta va fi… electrica.

 Peste hotare, statiile de incarcare sunt mult mai multe decat in Romania. Educatia auto acolo a inceput ceva mai devreme, asa ca oamenii au inteles importanta unei masini electrice. Consum mai mic, dar si un ajutor foarte mare pentru mediul inconjurator pentru ca acest tip de automobile nu mai polueaza atat de mult sau nu mai polueaza deloc.

De fapt, asta se si incearca acum in industria auto: gasirea unei solutii pentru a construi acumulatori care sa reduca emisiile poluante la zero. Pana atunci, trebuie sa imbratisam gandul ca masinile viitoare pe care le vom avea vor polua mai putin decat cele cu combustie conventionala.

 In Romania exista statii de incarcare electrica, insa nu stim exact unde se gasesc pentru ca nimeni niciodata nu a considerat acest subiect destul de important. Poate pentru ca cei care detin o masina electrica sunt prea putini sau poate pentru ca subiectul nu a fost cerut de oameni… exista mai multe variante in care nu vom intra acum.

Insa vreau sa va spun unde puteti gasi statii de incarcare electrica daca aveti de gand sa achizitionati un automobil electric.

In Bucuresti se gasesc peste 100 de statii de incarcare electrica. Nici foarte multe, insa nici putine, asa cum ne-am fi asteptat. Unele dintre statiile prezente in capitala nu sunt statii publice, asa ca apartin unor persoane fizice. Pentru aceste statii este nevoie sa contactezi persoanele in cauza, inainte de a merge catre aceasta pentru a-ti incarca masina.

Guvernul a elaborat o strategie prin care statiile de incarcare electrica vor ajunge la numarul 1000, in mai putin de 3 ani, in toata tara. 166 dintre acestea vor fi pozitionate in orase, iar restul vor fi montate pe sosele pentru ca accesul sa fie cat mai la indemana.

In strategia Guvernului exista si regula prin care cei care au in proprietate sau administreaza un spatiu comercial ori de birouri, cu mai mult de 100 de locuri de parcare, sa ofere statii de incarcare electrica pentru cel putin 1% din locurile de parcare prezente.

In momentul de fata, in Bucuresti puteti gasi statii de incarcare electrice in urmatoarele zone: Primaria Capitalei, Calea Plevnei, Piata Victoriei, Parcul Herastrau, Piata Amzei, Decebal, Palatul de Justitie, Lido, Maria Rosetti, Lipscani, Aviatorilor, Horoscop, Bulevardul Aviatorilor, Matei Millo, Doamna Ghica, Parcaj Opera, Parcaj Pescarus, Parcaj Soseaua Nordului, Parcaj Expozitiei, Bucur Obor, Academiei, Biserica Enei, Chiristigiilor, Parcaj Tonita si Charles de Gaulle.