Incarcare masini electrice

Incarcarea masinii electrice este una din cele mai mari preocupari pentru cei ce se gandesc la achizitia unei masini de acest tip. Cum poti sa incarci masina electrica acasa? Unde o poti incarca atunci cand sunt in calatorie si cat o pot incarca? Cum pot avea acces la punctele de incarcare publice? Cum le gasesc? In realitate nu este dificil sa incarci o masina electrica. Dupa o scurta perioada va deveni tot atat de natural precum incarcarea telefonului mobil.

Incarcarea masinii electrice acasa

Pentru cei mai multi posesori de masini electrice, incarcarea masinii electrice se face acasa, de la o priza de capacitate mica sau, mai comod, de la un punct dedicat incarcarii masinii electrice.

Incarcarea de la o priza normala este in regula daca acest lucru se realizeaza atunci cand sunteti in vizita la un prieten. Incarcarea de la o priza normala poate dura intre 6 si 9 ore pentru o incarcare normala, in functie de producatorul autovehicolului. In USA, unde tensiunea de alimentare a unei prize casnice este 110 V, acest lucru poate dura 15-16 ore.

Cei mai multi producatori nu recomanda folosirea prizei casnice pentru incarcare zilnica. Datorita amperajului mare, incarcarea frecventa de la o priza casnica poate conduce la supraincalzirea si deteriorarea cablurilor conductoare care nu au fost proiectate pentru acest tip de consumator.

Pentru incarcarea acasa este recomandata instalarea unui punct de incarcare dedicat. Acest tip de punct de incarcare functioneaza la tensiunea de 220V, in mod normal avand 16 sau 32 Amperi.

Punctul de incarcare de 16A va incarca in mod normal bateria masinii electrice de la 0% la 100% in aproximativ 6 ore, in timp ce cel de 32A face acest lucru in aproximativ 4 ore. Trebuie mentionat timpul de incarcare poate fi diferit in functie de producatorul masinii.

Incarcarea masinii electrice in locurile publice

Punctele de incarcare publice apar din ce in ce mai des in orasele mari. Multe tari, precum Marea Britanie, Austria, Franta, Germania au acum retele nationale care permit calatoria cu masina electrica la fel de comod ca cea cu motor conventional, folosind incarcarea rapida a masinii pe parcursul calatoriei.

Exista trei tipuri de puncte de incarcare:

  • Nivelul 1 (Doar in USA si Canada): Incarcare cu nivel de putere scazut, folosind reteau casnica de 110V. In mod normal o incarcare completa dureaza 14-16 ore.
  • Nivelul 2: puncte de incarcare cu puterea de 3kW sau 6kW speciale pentru incarcarea masinilor electrice. In mod normal o incarcare completa dureaza intre 3 si 6 ore.
  • Nivelul 3: puncte de incarcare rapida ce permit o incarcare completa in aproximativ 30 minute

Nivelul 1 si 2 sunt puncte de incarcare ce se gasesc in general in centrele oraselor sau in parcari pe termen lung. Exista restaurante sau hoteluri care ofera clientilor aceasta facilitate. Acest tip de puncte de incarcare sunt potrivite ca “incarcare la destinatie”.

Nivelul 3 de incarcare seamana mai mult cu alimentarea la o pompa de benzina.
Acest tip de puncte de incarcare se instaleaza pe principalele artere de circulatie. In timp ce nivelul 1 si 2 de incarcare este universal, fiind compatibil cu toate modelele de masini, nivelul 3 de incarcare nu este disponibil pentru toate masinile electrice, el putand fi optional la unii producatori.

De asemenea exista diferite standarde pentru accesul la acest tip de statii:
CHAdeMO este cel suportat de masini precum cele produse de Nissan, Mitsubishi si Kia
CCS devine noul standard promovat de producatorii Europeni si Americani.
Rapid AC este predominant folosit de Renault pentru incarcare rapida dar este suportat de produsele multor producatori de vehicule electrice pentru incarcare cu viteze medii si mari.